Фінансові інструменти

Кожен інвестор або трейдер, перш ніж розпочати свій шлях до фінансової незалежності та досягнення поставленої мети, проходить процес навчання, де обов'язково дізнається про те, що таке фінансовий інструмент, які існують види активів і як грамотно розподілити капітал між обраними видами. Вкладати гроші можна тільки в те, в чому розумієш принцип дії. Не маючи жодного уявлення про фінансовий інструмент, швидше за все, інвестор або трейдер просто втратить свої гроші. 

Що таке фінансові інструменти 

Фінансовими інструментами називаються будь-які договори, в результаті яких у однієї компанії виникає актив, а в іншої – фінансове зобов'язання. Якщо говорити простіше, власник інструменту отримує вигоду на певних умовах, які диктує сторона, яка взяла на себе фінансові зобов'язання.

Інструменти мають право торгувати відразу кілька сторін. Найчастіше, вигідніше утримувати активи, оскільки це дозволяє продати з більш вигідною ціною, отримавши прибуток. Але варто розуміти, що без ризикових інвестицій не існує у принципі. Тому, розглядаючи різні варіанти вкладення коштів, обов'язково необхідно враховувати такий параметр, як ризик. Тому, навіть з таким варіантом, як утримання фінансового інструменту, ніхто не може дати гарантії, що одного разу його вартість не впаде, і власник залишиться ні з чим. 

Види фінансових інструментів 

Отже, розрізняють фінансові та виробничі фінансові інструменти. 

Грошові фінансові інструменти

Сюди входять усі цінні папери та різні активи, які створюються компаніями для залучення капіталу. Початкова ціна встановлюється емітентом або стає результатом переговорів між ним та акціонерами. Після покупки, власник має право торгувати на фінансовому ринку за ціною, продиктованою попитом та пропозицією. 

Види: 

  • Акція - цінний папір, який підтверджує частку компанії, якою володіє її власник. Грубо кажучи, якщо компанія випустила 10 акцій, інвестор придбав одну з них, можна сміливо говорити, що він є власником 1% компанії. Якщо ж трохи заглибитись у тему акцій, то можна побачити, що найчастіше компанії, які залучають капітал за допомогою саме акцій, випускають кілька варіантів цінних паперів, кожен із яких наділяє свого власника окремими правами, обов'язки та обіцяє різну фінансову винагороду
  • Облігація – це вид фінансового інструменту, який більше нагадує боргову розписку. Це означає, що емітент видає цінний папір позичальнику коштів, у якому чітко прописані умови отримання грошей та умови їхнього повернення. Найчастіше облігації стають урядом інструментом залучення фінансових потоків, оскільки видавати акції на державному рівні просто неможливо. У разі затримки або відсутності виплат над емітентом нависає загроза невиконання зобов'язань, а отже, санкції та штрафи
  • Займи – дуже схожі на облігації, але участь у таких угодах беруть набагато менше сторін. Якщо облігації готові залучати тисячі інвесторів, то позики видаються одним (максимум кількома) банком організаціям, які потребують фінансової підтримки на певних умовах.

 

Окрім вже названих, існують також конвертовані облігації та конвертовані позики. Із суть у тому, що у разі настання тригерної події, облігація/позика конвертується в акцію. До цього часу є можливість погасити зобов'язання за заздалегідь прописаними умовами.

Виробничі фінансові інструменти 

Виробні фінансові інструменти не мають власної, чистої вартості. Вони набувають її завдяки базовому активу. До базових відносяться акції, індекси, облігації, сировинні товари, дорогоцінні метали або валютні пари.

Види: 

  • Опціон - дає право (дуже важливо розуміти, що саме право, але не зобов'язання) на придбання або продаж базового активу за певною ціною. Кожен опціон має свій час виконання, після якого, грубо кажучи, згоряє, а значить, власник втрачає свої гроші. Саме такий результат подій можна вважати найбільш поширеним, оскільки кожен власник має на меті купити/продати опціон за ціною, яка принесе прибуток. Якщо вдалий момент на ринку так і не настав, інструмент припиняє своє існування
  • Ф'ючерс - на відміну від опціону, це зобов'язання купити/продати базовий актив, який власник повинен виконати у встановлений термін. Цілком не важливо, отримає він при цьому прибуток, або впаде на збиток. До того, як дата погашення настане, ф'ючерс може бути виконаний
  • CFD або контракт на різницю - базовий актив ніколи не переходить у володіння будь-кого зі сторін. Договір на різницю передбачає, що дві сторони дійшли згоди обмінятися різницею між ціною активу на початок дії контракту та на момент його закінчення. Цей інструмент вважається суто спекулятивним і дозволяє заробляти гроші на певному стані ринку (зростаючий або падаючий).
     

У виробничих фінансових інструментах також є свопи, які дають змогу обмінювати один базовий актив на інший на підставі певних факторів та умов, які прописані в угоді.

Як вибрати фінансовий інструмент для інвестування?

Кожен інвестор у процесі ухвалення рішення про те, який саме фінансовий інструмент краще вибрати для інвестування коштів, вивчає кілька важливих нюансів. Зокрема характеристики інструментів, серед яких найбільш вагомими вважаються:

  • Ліквідність – цей показник говорить про швидкість обміну чи отримання цитатних грошей за актив. Чим швидше інвестор конвертує інструмент у готівку, тим вища ліквідність
  • Очікуваний дохід - приблизне значення, яке можна розрахувати шляхом аналізу ринку за останні кілька періодів, вивчення факторів, що впливають на вартість певного активу чи інструменту
  • Ризик - будь-яка інвестиція пов'язана з певним ризиком. Існують інструменти низького ризику, середньоризикові та високоризикові. Чим вищий ризик, тим вищий і потенційний прибуток.

Крім цих трьох характеристик, важливо поставити мету. Тобто визначитися, для чого саме інвестуємо і чого намагаємося досягти за допомогою зароблених грошей. Навчання, подорож, покупка нового житла. Далі слід критично оцінити свій рівень толерантності до ризиків. Деякі люди не здатні витримати напруги від думки, що існує потенційна можливість втратити всі гроші. Тому з варіантом стануть фінансові інструменти з низькими ризиками та меншими доходами. Наприклад, облігації.

Важливо також вивчити особливості кожного фінансового інструменту. Всі вони мають певні переваги і недоліки. Щоб зробити правильний вибір та вкласти гроші грамотно, як плюси, так і мінуси мають бути ретельно вивчені та проаналізовані. Не завжди можна самостійно провести підготовчу роботу, і правильно визначити найкращі інструменти. У такій ситуації найкращим виходом стане звернення до фінансового консультанта.