Еволюція платіжних систем: Як змінюється світ платежів, від готівки та банківських карток до цифрових гаманців і криптовалют

Еволюція платіжних систем

Сучасна людина використовує різні способи оплати, зокрема фінансові транзакції за допомогою безготівкового розрахунку. Проста форма платежу була присутня завжди, коли покупець, оплачуючи товар, передавав продавцеві за нього певну цінну річ. Пізніше такі предмети для оплати замінили грошові одиниці, які були монополією багато століть.

Ще не так давно, споживачеві, щоб піти скупитися в магазин, потрібно було брати гаманець з грошима. Оплату здійснювали тільки готівкою, з рук у руки, й іншу форму навіть не розглядали. Готівкою оплачували будь-які види товару, як дрібні й побутові, так і такі великі, як машини, квартири, дорогоцінні метали. Де б не відбувалася фінансова операція - у банку, на касі в магазині, на ринку - її основним елементом була готівка. Готівковий розрахунок існує і зараз, тільки він уже є не єдиним способом оплати, поступившись у плані безпеки та зручності платіжним системам.

Еволюція платежів стала невідворотним явищем. Розвиток електронної комерції та цифрових технологій сприяли переходу фінансових операцій в Інтернет. Люди здійснюють покупки товару і послуг в інтернет-магазинах та онлайн-сервісах, що неможливо зробити готівкою. І в цій сфері використовуються платіжні системи, які є способом виконання транзакцій за допомогою застосування електронних грошей, цифрових гаманців, банківських карток і криптовалюти.

 

Види безготівкового розрахунку

Види безготівкового розрахунку

 

Використання готівкових коштів, найпростіший і найзрозуміліший спосіб оплати. Покупець відраховує потрібну суму і передає купюри продавцю, отримуючи натомість товар або чек. Платежі, де готівка не фігурує, не обмежуються одним варіантом.

 

Банківські картки

 

Розвиток платіжних систем почався з появи пластикових карт, які випускають банки для транзакцій. Найпростіша категорія карток, це пластик, де основним елементом є чип або магніт. Картку вставляють у спеціальний слот або прикладають до касового терміналу, і з неї списують кошти в тій сумі, якою оплачують покупку. Вона не займає стільки місця, як грошові купюри, тому споживачеві воліють розраховуватися за її допомогою. Картка не тільки компактніша за готівку, а й безпечніша. Без ПІН-коду, який знає тільки власник картки, зняти з неї гроші буде важко. Для будь-якого виду банківських карт популярні такі міжнародні платіжні системи, як Mastercard та Visa, які відрізняються основною валютою.

На зміну пластиковим карткам прийшли цифрові, з підтримкою функції безконтактної оплати. Віртуальна картка - це альтернатива пластику. Вона існує в цифровій формі та використовується для оплати. Від пластикової картки вона відрізняється відсутністю фізичного втілення. Для виконання транзакцій вводяться її реквізити: номер, дата, захисний код. Випускаються віртуальні картки платіжними системами або банками, прив'язуються до електронного гаманця або рахунку. Їх використовують для безготівкової оплати, грошового переказу, отримання кредиту. Цифрові картки мають більшу безпеку, оскільки не містять важливої інформації, що дає змогу знімати з них гроші. Не будучи матеріальним втіленням, таку картку неможливо загубити. І ризики, що нею заволодіють шахраї, мінімальні.

Віртуальні картки бувають двох типів:

  • Видані банком, які пропонують можливість їх створення своїм клієнтам для здійснення онлайн-платежів. Створюються картки в мобільному додатку або інтернет-банкінгу.
  • Електронні картки платіжних систем.

 

Онлайн-банкінг

 

Це один із видів банківського обслуговування. Оплата відбувається шляхом переказу на розрахунковий рахунок або за реквізитами картки. У будь-який час через Інтернет людина отримує доступ до своїх банківських рахунків і може проводити фінансові операції. Для того щоб оплачувати з мобільного телефону, потрібно встановити на нього додаток. Інтернет-банкінг має свої переваги:

  • Швидке проведення грошових переказів. Переказувати можна між рахунками одного або різних банків.
  • Управління банківським рахунком доступне цілодобово. Завжди можна подивитися баланс, історію платежів і надходжень.
  • Зручність використання. Оплата через веб-банкінг економить час і нерви. Будь-який товар або послугу, комунальні платежі, поповнення рахунку телефону та інтернету, можна виконувати, не виходячи з дому.
  • Комісія за надання послуг мінімальна, або взагалі відсутня.
  • Постійна взаємодія з банком і можливість користуватися різними функціями: оформляти кредит і мікропозику, відкривати депозит і новий рахунок.

 

Електронний гаманець

Електронний гаманець

 

Зберігати електронні гроші можна в цифровому гаманці. Це інструмент електронної оплати, що дає змогу отримувати перекази, надсилати гроші, розраховуватися за покупки без застосування банківського рахунку та готівки. Такі гаманці можуть працювати без прив'язки до країни, приймати різні види валюти. Плюси використання електронного гаманця при онлайн оплаті:

  • Гаманець відкривається у віддаленому режимі і безкоштовно.
  • Миттєве виконання переказів між електронними гаманцями.
  • Не потрібно платити за обслуговування цифрового гаманця.
  • Безпека оплати, що особливо важливо, якщо це велика сума. Принцип роботи електронного гаманця дозволяє класти на нього певну суму, наприклад перед тим, як розплатитися з продавцем.
  • До електронного гаманця можна замовити банківську картку, що дає свої переваги згідно з програмою лояльності фінансової установи.

Перш ніж відкрити цифровий гаманець, потрібно вибрати оператора, вивчивши його умови, тарифи, способи транзакцій. Потім необхідно визначитися з видом гаманця, який може бути іменним або анонімним. Поповнюється він будь-яким із варіантів переказу: готівкою через платіжний термінал, з мобільного телефону, з банківської картки, за допомогою онлайн-банкінгу, з іншого електронного гаманця.

 

Криптовалютний гаманець

Криптовалютний гаманець

 

Використовується як і стандартний цифровий гаманець, тільки замість звичайної валюти, він містить токени та віртуальні монети. Криптогаманець дає змогу зберігати цифрові активи, отримувати її, відправляти та накопичувати. Це найбезпечніший спосіб захисту заощаджень, адже гаманець лише здійснює взаємодію з блокчейном, у якому й існує крипта. Криптовалютні гаманці бувають двох основних видів: гарячі та холодні. Гарячі підключаються до інтернету, забезпечуючи користувачеві постійний доступ до цифрової валюти. Холодні гаманці працюють автономно, і використовуються для зберігання криптовалютних коштів.

Криптогаманці - це необхідність у світі цифрових активів, що виконує важливі функції.

  • Приватний ключ, що є паролем до криптовалюти і забезпечує доступ до коштів, перебуватиме в безпеці.
  • Власники цифрових активів, зберігаючи конфіденційність, керують своїми коштами.
  • Вибір варіанту гаманця відповідно до потреб власника криптоактивів.
  • Ризики втратити доступ до активів майже нульові.
  • Повний контроль над своїми активами та виконання транзакцій без посередників.