РФ завдала енергосектору України збитків

  • ЕкоФін
  • 11 червня 2024
  • Особисті фінанси
  • 56

Станом на  2024 року енергетичний сектор України зазнав збитків і втрат на загальну суму 56,2 мільярдів доларів через повномасштабне вторгнення Росії.

Про це свідчать дані дослідження Київської школи економіки (KSE).

"Через масштабну війну РФ в Україні енергетичний сектор зазнав прямих збитків і непрямих фінансових втрат на суму 56,2 мільярди доларів, тоді як потреби у відновленні зруйнованих об'єктів, за принципом "відбудувати краще, ніж було", становлять 50,5 мільярдів доларів", - йдеться у повідомленні.

За оцінками аналітиків KSE, прямі збитки енергетичного сектору України на травень 2024 року становлять понад 16,1 мільярда доларів.

Повідомляється, що найбільші втрати були спричинені руйнуванням об'єктів генерації електроенергії (8,5 мільярдів доларів), магістральних ліній електропередач (2,1 мільярда доларів) і нафтогазової інфраструктури (3,3 мільярди доларів).

Непрямі втрати енергетичного сектору оцінюються у майже 40,1 мільярда доларів, основна частка цієї суми - втрачений дохід енергетичних компаній, який складає 39,6 мільярдів доларів. Ще 0,5 мільярдів доларів - витрати на розбір завалів та демонтаж пошкоджених об'єктів.