Блокчейн за межами криптовалют: Застосування технології блокчейн в інших сферах, включно з ланцюжками поставок, голосуванням та інтелектуальною власністю

Унікальна технологія блокчейн була розроблена ще в 90-ті роки для забезпечення захисту цифрових документів за допомогою криптографії шляхом використання її в ланцюжку блоків. Тоді мало хто знав і розумів можливості блокчейна, і лише з популярністю криптовалюти зріс інтерес і до технології, що її створила. Для багатьох блокчейн асоціюється насамперед із біткоїном. Дійсно, він використовується, щоб у вигляді блоків записувати криптовалютні операції, зберігати транзакції. Але також він може записувати й інші види цифрових даних, виконувати завдання, не пов'язані з криптовалютою.

Що таке блокчейн і як він працює

Блокчейн - це вдосконалений спосіб організації обміну інформацією в межах мережі. Ця система являє собою блоки, що складають ланцюжок. У кожному блоці зберігаються дані, сформовані в хронологічній послідовності. Записувати в ланцюжок можна інформацію про будь-які угоди і транзакції, що і дало змогу розширити застосування блокчейна в інші сфери. Видаляти і редагувати записи з бази даних, як і змінювати ланцюжок не можна, але можна додавати нові записи. У підсумку виходить незмінний реєстр, який містить відомості про проведені транзакції, відстежує замовлення і рахунки. Усе, що записується в цифровому реєстрі, надійно захищене від несанкціонованого доступу завдяки вбудованим механізмам і принципу роботи децентралізованої системи.

За допомогою блокчейна користувачі проводять операції, взаємодіють між собою без участі та контролю з боку централізованих установ або органів влади. Принцип функціонування системи полягає в записі у вигляді блоків, які розподілені та зберігаються в мережі комп'ютерів, формуючи ланцюжок. Коли будь-який з користувачів виконує платіж або іншу операцію, транзакція відображається в мережі. Якщо вона отримала підтвердження, з'являється новий запис блоку. Для надійності та захищеності запису від злому, застосовуються криптографічні методи. Один з основних процесів криптографії - хешування, коли ввідні дані, незалежно від їхнього обсягу, перетворюються на низку символів конкретного розміру.

Переважні характеристики блокчейна

Ключові особливості інноваційної розробки дають можливість застосовувати її в різних галузях, починаючи з роздрібної торгівлі та закінчуючи голосуванням.

  • Збереження інформації. Система з розподільчою базою даних за учасниками мережі, дозволяє зберігати історію на різних комп'ютерах. У кожному блоці записана історія про попередні операції.
  • Прозорість. Усі учасники мережі мають доступ до інформації, тому транзакції легко відстежити. І змінити угоди, які вже були укладені, не вийде, що захищає права користувачів.
  • Конфіденційність угод. Жодних персональних даних не потрібно надавати. Достатньо вказати номер цифрового гаманця.
  • Мінімальний розмір комісій. Відсутність посередників під час бізнес-операції та автоматизація процесів дозволяють уникнути додаткових витрат.
  • Ефективність і швидкість транзакцій. Завдяки унікальній технології передача даних і проведення транзакцій виконуються швидко.
  • Незмінність записів. Коли запис стає частиною блокчейна, його не можна видалити або змінити.

У розподіленому реєстрі може зберігатися інформація про будь-який вид активів: облігації та акції, цифрова валюта, золото, нерухомість, інтелектуальна власність.

Види блокчейнів

Для того щоб специфічна система добре працювала, потрібно зробити правильний вибір, залежно від мети використання та відповідності її варіанту блокчейну.

  • Публічна мережа. Доступ до неї може отримати будь-який користувач. На різних мережевих комп'ютерах можна створювати блоки та записи, зберігати та перевіряти інформацію. Це популярний технологічний тип системи з відкритим вихідним ключем.
  • Приватна мережа. Вона контролюється групою людей, і доступ до неї стороннім користувачам закритий. Такий вид блокчейна використовується організацією для її внутрішніх цілей.
  • Гібридна мережа. Об'єднання елементів публічного і приватного варіантів представлені в гібридному блокчейні. Одні записи можуть бути доступні для всіх, інші відкриті для обмеженої кількості учасників мережі.

Форми використання блокчейна

Технологія знайшла своє застосування в багатьох галузях, використовуючись для різних процесів.

  • Видобуток криптовалюти і запис про її транзакції.
  • Запис про виконані поставки і торгові операції.
  • Створення «розумних» програм, які самостійно виконують задані функції, і можуть застосовувати в будь-яких сферах, де важливий автоматизований процес.
  • За допомогою унікальної технології та децентралізації реєстру, можна проводити чесні голосування на виборах.
  • Перевірка конфіденційних відомостей і персональних даних, з виключеною можливістю злому засобів ідентифікації користувача.

Сфери застосування технології блокчейну

Комерція. Торгові компанії використовують блокчейн для відображення ланцюжка поставок. Вони можуть перевіряти переміщення товару і його справжність. Також клієнти можуть відстежувати кожен етап угоди, починаючи з моменту розміщення замовлення і закінчуючи його виконанням. Технологія дає змогу поліпшити, прискорити та убезпечити бізнес-процес. Доступність торгових транзакцій не обмежується межею однієї держави, і набуває глобальних масштабів. Впливає блокчейн на поліпшення логістики, підвищення надійності оплати, підзвітність транзакцій.

Фінансовий сектор. Банки, фондові біржі, інвестори використовують сервіси блокчейну, щоб керувати рахунками і платежами, контролювати угоди. Фінансова система стає все більш громіздкою, що призводить до появи нових проблем. Впровадження технології допомагає впоратися з такими завданнями, як прискорення обміну інформацією, безпека проведення операцій. Виконання фінансових процедур, що важливо для будь-якої галузі. Сюди входить автоматизація обслуговування користувачів, обробка документів, дотримання вимог організації, управління та ризики.

Індустрія розваг і мультимедіа. Захист авторських прав. Ця сфера перенасичена контентом, при цьому багато втрачає через цифрове піратство. З використанням технології правовласники можуть контролювати легальність використання продукту, вживати відповідних заходів, самостійно призначати ціну.

Енергетика. Електроенергія є цінним активом, привертає увагу багатьох компаній та інвесторів, які впроваджують продукт у свої проєкти. Обсяги фінансових коштів обчислюються величезними сумами. Застосування блокчейна допомагає зробити управління ресурсами більш ефективним і безпечним.

Голосування. Електронне голосування - це сучасний підхід до важливого процесу, який вирішує більшу частину проблем виборчої системи. Результати такого голосування неможливо підробити, а сам процес стає прозорим і анонімним. Можна контролювати, як проходить голосування, збільшити швидкість обробки інформації.