Продаж найстарішої солеварні в Україні

  • ЕкоФін
  • 17 вересня 2024
  • Корисно знати
  • 5

Фонд державного майна України (ФДМ) включив "Дрогобицький солевиварювальний завод" до переліку об'єктів, які підлягають приватизації. Про це повідомляє пресслужба Фонду.

"Дрогобицька солеварня потребує розвитку, тому йде на приватизацію", – зазначено у заяві ФДМ. Підприємство функціонує безперервно з 1250 року і після зупинки роботи Артемсолі через повномасштабну війну залишилося ключовим виробником солі в Україні.

З 2019 року солеварня знаходиться під управлінням ФДМ. У 2023 році Фонд заявив про можливість її приватизації та повідомив, що спільно з Львівською обласною військовою адміністрацією вже знайшов інвестора.

Однак проти приватизації виступили міська рада Дрогобича та місцева громада. Міський голова Тарас Кучма підкреслив, що "солеварня – це душа міста", і громада має право вирішити її долю. Місцеві органи самоврядування неодноразово зверталися до державних органів з вимогою передати підприємство до комунальної власності міста з можливістю залучати інвесторів.

До єдиного майнового комплексу підприємства входять дев'ять об'єктів культурної спадщини. Відповідно до Закону України "Про охорону культурної спадщини", приватизація таких об'єктів можлива лише за умови укладання майбутнім власником охоронного договору. Це стане обов’язковою умовою приватизації солеварні.

Наразі триває підготовка підприємства до приватизації. Вся інформація та документи щодо об'єкта будуть розміщені на сайті ФДМ і в віртуальній кімнаті даних. Торги відбудуться через електронну платформу Prozorro.Продажі.