Смарт-контракти: як вони працюють і де їх застосовують

Криптовалюта все частіше захоплює фінансовий світ. Цифрові активи повністю усунули всі недоліки, притаманні фіатним грошам. Це безпечний, надійний варіант грошей, з низькими комісіями та високою швидкістю транзакцій. Однією з умов, завдяки якій вдалося досягти такого результату, стали смарт контракти.

Але сьогодні можна сміливо констатувати той факт, що не лише криптовалютна індустрія може успішно використовувати смарт-контракт. Технологія настільки універсальна та надійна вже впроваджується у виробництво, освіту та логістику, розширюючи свої можливості, розкриваючи потенціал звичних процесів.


Що таке смарт-контракт


Про те, що таке смарт-контракти, можна дізнатися з багатьох джерел. Якщо говорити доступно, то смарт-контракт простими словами - це алгоритм, який в автоматичному режимі стежить за виконанням угоди в блокчейні. У кожному контракті є свій цифровий код з умовами, виконуючи які учасники угоди досягають наперед відомого результату. Процес проходить без участі третьої сторони та повністю виключає людський фактор.

Смарт контракти - це коди, які не мають юридичної сили і не вважаються обов'язковими до виконання. Але при цьому стають гарантом того, що угода буде повністю прозора та безпечна. Оскільки робота контракту відбувається на базі децентралізованої платформи, регулювання та контроль будь-якими організаціями, фінансовими органами повністю виключено.


Переваги смарт-контракту


Використання смарт-контракту підвищує безпеку передачі активу або інформації між двома учасниками угоди, а також усуває необхідність залучати до процесу третю сторону від імені брокера чи банківської установи. Автоматизація проведення угоди унеможливлює внесення корективів або скасування, фальсифікацію дії. Все, що відбувається всередині цифрового коду, зберігається назавжди в спеціальному реєстрі.
Якщо говорити про всі переваги смарт-контрактів, то до списку обов'язково потраплять:

  • Усі рутинні процеси в блокчейні повністю автоматизовані
  • Висока безпека та надійність транзакцій
  • Висока ефективність здійснення будь-яких угод.
  • Однією з найістотніших і найпривабливіших особливостей смарт-контракту можна сміливо назвати повну відсутність будь-якої паперової тяганини. При отриманні кодом підтвердження контракт виконується миттєво.

Відсутність можливості внесення змін можна віднести, як до списку плюсів, так і до списку мінусів, оскільки в тому випадку, якщо блокчейн впроваджується smart-контракт з помилками або вадами, виправити їх вже буде неможливо.


Де можуть застосовуватися смарт-контракти?


Популярність смарт-контрактів постійно зростає, завдяки чому розширюються сфери та напрямки успішного застосування в різних індустріях. Наприклад, можливості коду вже успішно застосовуються в:

  • Охорони здоров'я – смарт-контракти забезпечують абсолютну конфіденційність між пацієнтом та лікарем. Дані, які потрапляють до блокчейну, фіксуються назавжди, а отже, виключається можливість шахрайства з документами. Крім цього, про те, як працює смарт-контракт та про його незаперечні переваги, скаже той факт, що саме код суттєво прискорює процес відпрацювання даних, результатів обстеження та їх передачу, як між медичними установами, так і між клінікою та страховою компанією
  • Логістика – статистика говорить, що доставка контейнера з пункту А до пункту Б вимагає взаємодії між собою близько 30 сторін. Кожна дія незмінно спричиняє ймовірність припущення помилки з вини людського фактора. Вирішення кожної проблеми забирає багато часу та сил, потребує витрати ресурсів. Залучення смарт-контракту щільністю скасовує всі непорозуміння та похибки, оптимізую логістичну ланцюжок, завдяки тому, що цифровий код містить всю необхідну для швидкої та безпечної доставки товару інформацію, включаючи дані про постачальників, перевізників, дані про погоду та ситуацію на маршрутах
  • Сфера освіти – можливості смарт-контракту дозволяють створити єдину базу учнів, викладачів, а також включити інформацію про навчальний план, досягнення та позначки учнів на кожному етапі навчання. Інформація зберігається в блокчейні, а це означає, що підробити, змінити або видалити дані неможливо. Виправити результати заднім числом або видалити оцінки, які псують загальну картину успішності буде неможливо за жодного приводу, що суттєво підвищити академічну сумлінність та скорочує корупційні схеми.

Смарт-контракти можна вважати одним із найбільш значущих і глобальних технологічних проривів за останні кілька років. Подібна технологія дозволяє двом сторонам укладати угоди без залучення сторонніх учасників, а також створювати ідеальні умови для розвитку бізнесу незалежно від специфіки його спрямування. Висока безпека та швидкість обробки даних, а також повноцінне усунення процесу ризику помилки дозволяє смарт-контрактам.