Що таке стейкінг криптовалют простими словами: ефективний спосіб інвестування

Власники криптовалюти, які прагнуть заробляти відсотки та отримувати пасивний дохід, можуть спробувати такий спосіб інвестування, як стейкінг. Це вигідна альтернатива майнінгу, суть якої полягає у триманні монет у криптовалютному гаманці. Використовуючи стейкінг, користувачі можуть отримувати хороший дохід, для чого не потрібно купувати дороге обладнання. Розмір прибутку не є фіксованим і залежить від того, який вид цифрової валюти обрав користувач. Також для відсотка доходу мають значення терміни тримання монети. У цій статті розглянемо, що таке стейкінг криптовалют, принцип його дії, як заробляти за його допомогою та які ризики можуть очікувати інвестора.

Стейкінг як ефективний спосіб інвестування

Стейкінг можна порівняти з вкладом, який клієнт робить у банку, розміщуючи там свої кошти з метою отримання доходів. Прибуток береться з відсотків, які з’являються в результаті фінансових операцій. Так само і з криптовалютою, яка зберігається у гаманці, де блокується певна кількість монет, що забезпечує працездатність блокчейна. За це інвестор отримує винагороду. Чим більше монет зберігається у криптовалютному гаманці, тим більше блоків можна створити. А кожен блок і транзакція, яка була підтверджена, супроводжуються винагородою. Таким чином користувачі отримують стимул брати участь у процесі стейкінгу.

Стейкінг підходить тільки для цифрових активів, що працюють на механізмі Proof-of-Stake. Порівняно з майнінгом, для нього не потрібно використовувати багато електроенергії та не обов’язкові величезні потужності комп’ютерної техніки. Застосовуваний у процесі алгоритм POS забезпечує блокчейну захист від недостовірності інформації та стороннього втручання. Такий варіант операції характерний для роботи таких видів віртуальної валюти: Solana, Cardano, Ethereum, Tezos, Cosmos, Polkadot, TRON, Algorand, DASH, EOS.
 

Принцип роботи стейкінгу

Користувач, який збирається займатися стейкінгом, спочатку обирає крипту, засновану на механізмі POS, а потім суму вкладу. Монети залишаються у нього, але заблоковані у гаманці на певний час, протягом якого скористатися ними не вдасться. Кожен згенерований новий блок приєднується до публічної ланцюжка і приносить винагороду, яка розподіляється між валідаторами, обраними з учасників протоколу. Шанси стати валідатором, а отже й отримувати високий прибуток, суттєвіше у того користувача, який заклав більшу кількість монет.

Висновок

  • Що таке стейкінг токенів? Це популярний, безпечний і вигідний метод вкладення в криптовалюту, що обіцяє значну дохідність.
  • У чому принцип стейкінгу? У формуванні нових блоків даних та підтвердженні транзакцій.
  • Як заробляти на стейкінгу? Це пасивний вид заробітку, для якого не потрібні великі обчислювальні потужності та спеціальне обладнання, що базується на блокуванні монет.
  • Як використовувати стратегію стейкінгу? Користувачі можуть самостійно займатися налаштуванням стейка або звернутися до послуг спеціальної платформи, що спростить та прискорить процедуру.
  • Які ризики стейкінгу? На вартість вкладеної валюти, а отже й дохідність, впливає коливання курсу. І якщо ціна на актив впала, знизиться і сума винагороди.