Що таке криптовалютні біржі і як вони працюють?

Криптовалюта стає все більш популярною та інтегрованою в життя сучасного суспільства. Віртуальні кошти можна використовувати, як і звичайні гроші, для оплати товарів і послуг. Але можливості цифрових активів цим не обмежуються. Все частіше криптовалюта використовується як надійний інвестиційний інструмент, який забезпечує пасивний дохід. Сьогодні інвестування у віртуальну валюту вважається перспективним з точки зору довгострокової вигоди.

Цінність цифрових монет, за допомогою яких можна заробляти значні кошти, сприяла популярності бірж для купівлі криптовалют. Не обов'язково мати велику суму, щоб вкластися в крипту. Навіть при скромних заощадженнях відкривається можливість додаткового заробітку, який дають інвестиції в децентралізовану валюту. Зростання вартості криптоактивів підігріває інтерес до неї. Все більше людей у світі виявляють зацікавленість у її купівлі, відвідуючи криптовалютну біржу.

Криптобіржа: що це і для чого вона потрібна?

Початківців інвесторів хвилює питання, де можна безпечно купити криптовалюту або обміняти її на інші активи. Для цього існують криптобіржі. Так що таке криптовалютна біржа? Це місце, де купують, продають, обмінюють і навіть зберігають цифрові активи. Вона являє собою спеціалізований торговельний майданчик, призначений для зазначених цілей. Завдяки їх появі та розвитку як надійного інструменту нової індустрії, купівля та продаж токенів і віртуальних монет стала доступною, а процес угоди – швидким та безпечним. Ще кілька років тому для придбання коінів доводилося шукати продавця на спеціальних форумах. Інший варіант придбання криптовалюти був більш затратним і тривалим та стосувався безпосередньо майнінгу.

Все змінилося з появою централізованих криптоплатформ. Криптовалютні майданчики забезпечують необхідну інфраструктуру, щоб торгівля була ефективною та успішною. Пошуки учасників угоди, питання погодження ціни вирішуються швидко завдяки біржі, яка виступає в ролі посередника. Біржа використовується для будь-якої стратегії інвестицій. Через неї здійснюються угоди не тільки за участю цифрової валюти, але й фіатних грошей. Майданчики обираються в залежності від суми та серйозності фінансової операції.

Як працюють біржі криптовалют?

Без бірж процес купівлі криптовалюти, яку інвестиційні компанії у своїй більшості не мають у портфелі, був би тривалим та складним. Спочатку довелося б шукати другого учасника угоди, який торгує цифровими грошима, потім домовлятися про курс обміну, відправляти гроші на криптогаманці один одного. Сервіс, який пропонують біржі, спростив та скоротив процес, додав нові можливості безпеки, наприклад, момент блокування монет. Функція криптобірж полягає й у наданні брокерських послуг. Але її ключове завдання, яке пояснює, як працюють біржі криптовалют, – це забезпечити комфортну для всіх учасників торгівлю. Користувачі можуть обмінювати різні типи криптовалют, здійснювати грошові перекази та платежі, виводити кошти, переводити їх на інший веб-гаманець. Транзакції на біржах виконуються через гаманці, кредитні та дебетові картки, грошові перекази, в тому числі за банківськими реквізитами АСН.

Особливості біржі для купівлі криптовалюти

Розібравшись, що таке криптовалютна біржа, для чого вона потрібна та як працює, розглянемо основні її аспекти, які потрібно знати для успішної торгівлі.

  • Можливість конвертації фіатних грошей у віртуальні монети. Тобто, купувати криптовалюту на майданчику можна традиційною валютою.
  • Будь-які користувачі біржі мають право на торгівлю.
  • На криптобіржі можна зберігати код доступу до своїх активів, що є важливою особливістю, враховуючи децентралізованість технологій. Блокчейн зламати неможливо, і втрата приватного ключа призвела б до фінансових збитків.
  • Цілодобова доступність криптовалютних платформ.
  • Наявність на багатьох біржах власних криптогаманців, що дозволяє учаснику відразу приступати до торгівлі, відкривши рахунок.
     

Які бувають види криптобірж?


<

Основні криптовалютні біржі класифікуються на чотири типи: централізовані, децентралізовані, гібридні та пірингові. Кожна має свої відмінності, структуру, принцип роботи та характеристики.

Централізована

Її особливість у наявності контролюючого органу, швидкій та простій процедурі торгівлі. Такі біржі належать приватним компаніям і є найбільш поширеним видом платформи для торгівлі цифровою валютою. Для ресурсу характерні висока ліквідність, хороші обсяги торгівлі, зрозумілий, адаптивний інтерфейс. Мінус сервісу в його вразливості до атак хакерів та зберіганні приватних ключів на локальних серверах.

Децентралізована

Робота цього типу основної криптовалютної біржі полягає у відсутності центрального органу контролю. Приватні ключі не зберігаються на серверах ресурсу, а зберігаються самими клієнтами на персональних пристроях або в браузері. Принцип торгівлі, коли користувачі домовляються та проводять угоду між собою без участі посередників, біржа нагадує ринок. Платформа добре захищена від хакерських атак завдяки розподілу серверів, а для торгівлі використовує спеціальні протоколи.

Гібридна

Поєднує в собі кращі характеристики централізованої та децентралізованої біржі, внаслідок чого має велику функціональність, хорошу ліквідність та високу безпеку. Сервіс забезпечує високу швидкість проведення угод, хоча ще вважається явищем порівняно новим, перспективи якого поки не відомі.

P2P платформа

Не схожа на криптобіржу в традиційному розумінні. З'явившись відносно недавно, пірингова біржа для купівлі криптовалюти стала популярною. Її учасники можуть самостійно укладати угоди, залучаючи трейдерів лише у разі виникнення спірної ситуації. Клієнти платформи отримують більше вибору способів оплати та свободи дій.