Криптовалюти: за та проти

Cryptocurrencies: pros and cons
  • ЕкоФін
  • 26 березня 2024
  • Криптовалюта
  • 99

Віртуальні гроші використовуються як для зберігання капіталу, а й у інвестування. Купують цифрові активи на криптовалютних біржах, щоб заробити на їхньому продажу, коли виставляється ціна вища за покупну. Другий спосіб отримання криптовалюти – її видобуток. І знову ж таки створені монети продають, заробляючи на змінах ціни. Курси криптовалюти постійно змінюються і навіть невеликі цінові зміни приносять трейдерам пристойний дохід. Трейдери чекають, поки цифрові монети, в які вони вклали кошти, подорожчають та продають їх. Це короткочасні вкладення, які можна назвати інвестиціями.

Інвестори, які не хочуть багато часу приділяти процесу трейдингу, коли потрібно регулярно відстежувати курс, вкладаються в криптовалюту в довгостроковій перспективі. Вони купують віртуальні гроші, які можуть зберігатися кілька років, доки не настане час їх продавати і курс не підніметься до найвищої позначки.

Перспективность криптоинвестиций

Зростаючий інтерес до криптовалюти, призвів до зростання цін на неї. Враховуючи, що ажіотаж навколо віртуальної валюти не спадає, можна припустити, що її вартість і надалі зростатиме. Це приваблює нових людей, які вважають вкладення в криптовалюту найбільш ефективною інвестицією. Але чи це так? Насправді ніхто не може з упевненістю сказати, в який бік змінитися курс криптовалютної одиниці, який піддається коливанням. До того ж не всі види цифрових активів зростають. Є багато нюансів, з якими недосвідчений інвестор може мати справу. Початківцям, перш за все, слід вивчити крипторинок, дізнатися, як він працює. Потрібно розуміти, в який саме вид крипти найкраще інвестувати.

Вкладати в криптовалютні активи є сенс лише в тому випадку, якщо людина готова чекати кілька років, поки її інвестиція принесе прибуток. За грамотних дій вкладник, навіть якщо він початківець, зможе розширити інвестиційний портфель.

  • Вивчити та проаналізувати поточну ситуацію на крипторинці, та її стан. Це включає динаміку пропозицій, визначення цінового тренду, волатильність криптовалютного ринку.
  • Розрахувати суму, якої буде достатньо для початкового вкладення у віртуальні гроші. Її розмір залежить від того, який токен чи криптовалюту хочете купити. Також впливає вибір сервісу, що продає крипту, кожен із яких встановив конкретні обмеження на мінімальну або максимальну покупку.
  • Продумати інвестиційну стратегію, щоб вона не стала збитковою. Інвестиційне планування складається з комплексу заходів, які призначені для досягнення цілей у певний період. Завданням є знизити ризики та підняти дохідність до максимуму.
  • Вибрати перспективну криптовалюту як надійний інвестиційний інструмент. Криптобіржі пропонують тисячі токенів, і вартість деяких із них складається кілька центів. Але головне, знайти цифрові активи з суттєвим потенціалом зростаючої ціни. Тим хто погано розуміється на криптоінвестиціях, краще купувати Біткоїн та Ефіріум. Ці активи мають надійний захист від атак і домінування на ринку. Вони вважаються найбільш перевіреними видами криптовалюти, та ефективним способом накопичити кошти. Досвідчені криптоінвестори можуть скласти портфель з BTC та ETH у рівних частинах, та доповнити його 20% альткоїнів.

З чого починається інвестиція в криптовалюту

З чого починається інвестиція в криптовалюту

Тим, хто не має досвіду на криптовалютному ринку, потрібно починати з вибору брокера або біржі, між якими є різниця. Торгувати на платформі криптовалютного брокера зручно. Відомий інтерфейс, налагоджена система, відсутність технічних проблем. Єдиний мінус – комісія, яку посередник стягує за свої послуги. Робота з криптовалютною біржею не передбачає високої комісії. Це місце, де купують, продають та обмінюються цифровими активами. На таких платформах можна купувати цифрові монети за будь-які види валют, у тому числі гривні. Фінансові операції здійснюються шляхом банківських переказів.

Інвесторам-початківцям, щоб купити криптовалюту, потрібно виконати кілька кроків.

  1. Створити обліковий запис на вибраній брокерській або біржовій платформі. Вибрати пароль, вказати номер телефону або адресу електронної пошти для авторизації, а також персональні дані: ПІБ та вік.
  2. Підтвердити обліковий запис. Може знадобитися процедура верифікації з прикріпленням документів, що засвідчують особу.
  3. Вибрати криптовалютний гаманець, за допомогою якого відбуватиметься керування цифровими активами.

Переваги та ризики криптоінвестицій

Плюси вкладень у криптовалюту:

Інвестиції в цифрову валюту можуть приносити великий прибуток, якщо був успішно обраний момент купівлі та вид активу.

Висока волатильність крипторинка. А прибуток інвесторів залежить саме від стрибка цін.

Високий потенціал прибутковості у короткостроковій, середньостроковій чи довгостроковій перспективі.

Крипторинок не контролюється державою і не схильний до її впливу.

Можливість зберегти конфіденційність, що важливо для тих інвесторів, які вважають за краще залишатися анонімними користувачами.

Можливість вклавшись у крипту разів, отримувати постійний дохід.

Ризики:

Можливість безпідставного падіння курсу.

Низька швидкість проведення транзакцій.

Схильність до цифрових активів хакерським атакам.

Види пасивного доходу від інвестицій у криптовалюту

Багатьох інвесторів приваблює саме пасивність доходу, коли вкладник не потребує дій, додаткових до купівлі.

  • Інвестування під відсотки. Людина купує цифрові монети, які криптобіржа у нього орендуватиме. Орендована валюта використовуватиметься у торгівлі, де біржа заробляє. А інвестор, що вклався, отримуватиме свій відсоток. На деяких криптовалютних біржах відсоток від трейдингу може становити до 5%.
  • Зберігання активів спеціальному рахунку. Монети блокуються, що підвищує безпеку роботи блокчейн-мережі. Власник замороженої криптовалюти отримує за цю винагороду у вигляді відсотків від доходу.

Поради експертів

Вкладайте в криптовалюту таку суму, втрата якої не сильно вдарить вашому бюджету.

Починайте з невеликих відсотків від виділеної суми, яких вистачить на ознайомлення з особливостями криптоінвестицій.

Складайте портфель цифрових активів, виходячи з обраної стратегії.

Інвестуйте в популярні валюти, які менш схильні до цінових стрибків.

Купуйте криптовалюту на піку зниження її вартості. Не інвестуйте в активи, вартість яких зростає.

Для вкладень вибирайте сприятливу ринкову ситуацію.

Розподіліть заощадження між різними активами та уникайте інвестувати в один токен.

Забезпечте внесок, використовуючи для зберігання криптовалюти холодний гаманець.

Вибирайте криптовалютну платформу з найвигіднішими умовами. Звертайте увагу до цифри торгового обороту, розмір комісій, якість програми, зручність інтерфейсу, варіанти отримання прибутку.