10 найкращих криптовалютних гаманців

Криптовалюта, яка є результатом комп'ютерних обчислень, успішно конкурує зі звичайними фінансовими системами. Цифровий актив, що не має матеріального вираження, стає все більш популярним. Цінність криптовалюти полягає в її обмеженій кількості, незалежності від Центробанків і економічних ситуацій. Поява електронної грошової системи вплинула на розширення спектра механізмів для розрахунків, оплати товарів та послуг. Як і будь-які грошові кошти, криптовалюту потрібно десь зберігати для накопичення та подальшого вдалого інвестування. Для транзакцій використовуються найкращі криптогаманці, за допомогою яких переводять кошти, обмінюють гроші, здійснюють угоди та інші операції.

Що собою являє криптогаманець?

Як у звичайному гаманці ми зберігаємо валюту, так у криптогаманці містяться цифрові монети. Різниця в тому, що власники справжніх гаманців просто відкривають їх, щоб дістати або покласти фізичні гроші. А власники активів, відкриваючи найкращі гаманці для криптовалюти, підтверджують право своєї власності на них. Цифрову валюту неможливо побачити, до неї не можна доторкнутися і утримати фізично. А сам факт володіння нею підтверджується наявністю ключа – криптографічного коду. Такий ключ, який отримує людина при реєстрації, відкриває доступ до гаманця. Електронний гаманець для криптовалюти є спеціальною програмою, призначеною для зберігання активів. При цьому в самому криптогаманці віртуальні гроші не містяться. У ньому розміщуються адреси криптоактивів, а самі монети знаходяться в блокчейнах відповідних проєктів.

Важливість безпеки криптогаманців

Багато хто вважає, що наявність криптовалюти забезпечує їм анонімність і захист їхніх коштів. Адже здається, що може бути надійнішим для інвестування та онлайн-сховищ, ніж унікальні ключі від криптовалютного гаманця. І все ж, вирішуючи який гаманець для криптовалюти обрати, варто особливо уважно поставитися до питання безпеки. Власники цифрових монет можуть стати мішенню для зловмисників, які спробують застосувати різні способи для отримання доступу до чужих активів.

Найчастіше, що може статися, це злам електронного гаманця. Якщо монети зникли на невідомі адреси, значить користувача, якому належить код, зламали. Для цього хакери використовують такий спосіб шахрайства, як фішинг. Це коли користувачеві надсилається лист нібито від розробника, в якому міститься підроблене посилання. Щоб убезпечити цифрові активи, не варто відкривати фейкові електронні повідомлення, надіслані фішинговими компаніями.

Трапляються й інші неприємні ситуації. Наприклад: неможливість вивести токени або припинення існування компаній, яким довірено зберігання ключа. У багатьох виникає питання: у такому разі, де зберігати криптовалюту, щоб вона була надійно захищена? Порадимо обирати криптогаманці з високим рівнем безпеки. Також безпека залежить від того, наскільки добре ключ зашифрований і захований від сторонніх. Не зайвим буде використовувати і спеціальні заходи обережності:

  • Використовувати лише особисті пристрої.
  • Встановлювати якісні антивірусні програми.
  • Придумати максимально складний пароль, використовуючи різні регістри, символи та цифри.
  • Надійно ховати ключі.
  • Нікому не повідомляти код.
  • Підключатись тільки до перевірених, надійних мереж

Як створити гаманець для криптовалюти?

Віртуальне сховище ділиться на кілька типів, вибір яких впливає на механізм його відкриття.

Апаратний криптогаманець починається з придбання самого пристрою.

  • Потім здійснюється реєстрація апарата і встановлення на нього пін-коду.
  • Отримавши ключ до гаманця, записують слова.
  • Вказують електронну адресу.
  • Встановлюють відповідну програму.

Програмний криптогаманець відкривається шляхом завантаження на комп'ютер програми.

  • Сховище потрібно зареєструвати та активувати.
  • Записати слова для відновлення доступу.
  • Встановити пін-код.

Для створення онлайн-гаманця відкривається відповідний сервіс.

  • На сервісі потрібно зареєструватися.
  • Підтвердити реєстрацію.

Гаманці для смартфонів допомагає відкрити спеціальний додаток, що завантажується.

  • Потрібно пройти реєстрацію.
  • Згенерувати та зберегти приватний код.

Паперовий гаманець відкривається за допомогою програми або спеціального сервісу.

  • Пройти реєстрацію.
  • Завантажити файл.
  • Вставити порожню флешку.
  • Встановити на флешці систему.
  • Відкрити вкладку «додаток» для генерації гаманця.
  • Вийти з інтернету.
  • Відкрити файл і слідувати інструкції, щоб програма могла згенерувати ключі.
  • Отримані приватний і публічний коди роздрукувати на папері.
  • Видалити з пристрою інформацію про створення гаманця.
     

Види криптогаманців і принцип класифікації

Криптовалютні гаманці діляться за типом взаємодії з мережею. Якщо віртуальне сховище підключено через Інтернет, це гарячий гаманець. У його ролі може виступати додаток, сервіси або біржі, які доступні через інтернет. Такого роду сховища краще використовувати для тимчасового збереження віртуальних фінансів.

Для оффлайн зберігання використовується холодний гаманець, який представляє собою апаратний пристрій, що підключається тільки після дій його власника. Дані про криптовалютні фінанси можуть зберігатися на флешці або завантажуватися на смартфон.

Класифікуються гаманці і за способом зберігання активів. Найчастіше використовуються програмні криптогаманці та апаратні.

Програмні та апаратні криптогаманці

Придбання криптовалюти супроводжується створенням гаманця. Який вид сховища обрати – програмний чи апаратний, щоб був зручним, надійним у плані безпеки, допоможе рейтинг електронних гаманців, який розберемо нижче. Вибір місця зберігання криптовалютних заощаджень – дуже важливий момент, враховуючи постійну активність шахраїв, яким можуть дістатися чужі накопичення. Щоб обрати зручний криптогаманець з виведенням на картку, потрібно враховувати обсяг цифрових накопичень та регулярність їх використання.

Програмні криптогаманці

На смартфон або ПК встановлюється спеціальне програмне забезпечення. Враховуючи те, що сховище займає досить багато місця, використовується SSD-накопичувач. Їх заводять криптобіржі, які й забезпечують захист гаманця. Оскільки сховище підключається через інтернет, воно належить до виду гарячих гаманців. Вони зручні для управління цифровою валютою та її короткострокового зберігання. Програмні сховища, які встановлюються на жорсткий диск разом зі скачуванням ланцюга блокчейну, називаються "повними". Вони більш надійні завдяки постійному оновленню та синхронізації. "Тонкі" криптогаманці займають менше гігабайтів і зберігають лише частину інформації, тоді як решта даних зберігається на віддалених серверах.

Переваги та недоліки програмних гаманців

Перевагами цифрового місця зберігання є такі показники:

  • Зручність використання.
  • Швидкість виконання операцій з криптовалютними вкладеннями.
  • Постійна доступність активів, за умови наявності робочого інтернету.
  • Гарячі гаманці представлені у різних варіантах, так що будь-який користувач зможе підібрати сховище під свої потреби.

Є і мінуси у цього інструменту:

  • Приватний ключ завжди в мережі, що виключає його повну збереженість.
  • Програмний електронний гаманець для криптовалюти рідко використовується для зберігання великих заощадження
     

Топ криптогаманців на основі програм

  1. Trust wallet – один з найкращих гаманців для криптовалюти, призначених для мобільних пристроїв. Додаток завантажується на операційну систему, після чого блокчейн стає доступним.
  2. MetaMask – програма для браузера з підключенням до блокчейну Ethereum.
  3. Exodus – програмний криптогаманець з підтримкою десятків токенів, зберіганням приватного ключа у власника цифрових активів.
  4. Electrum Bitcoin – використовується без встановлення блокчейну, тому не вимагає багато ресурсів.
  5. Jaxx – зручний та функціональний мультивалютний гаманець з безкоштовним сервісом.

Вибираючи програмний криптогаманець, орієнтуйтесь на власні уподобання, ціль використання, кількість і види цифрових активів, регулярність їх використання. Оцініть репутацію сховищ, враховуйте рейтинг електронних гаманців.
 

Апаратні криптогаманці

Це спеціальний пристрій, що нагадує флешку. Як носій може також виступати автономний комп'ютер. Робота апарата заснована на використанні власної програми. Пристрій, що має дисплей, підключається до смартфона або стаціонарного комп'ютера за допомогою звичайного USB-порту. Носій підключається до мережі на час, коли потрібно здійснити якісь дії, як-от транзакції, після чого відключається від інтернету. Враховуючи принцип дії, апаратні криптогаманці належать до "холодного" типу сховищ. Особливістю варіанта зберігання цифрових активів є те, що тільки власник гаманця може розпоряджатися даними. Пристрій зі вбудованим гаманцем само генерує ключі, які легко буде відновити за допомогою мнемофрази. Фізичний носій має конструкцію із захисним чіпом, що забезпечує надійність сховища. Проведення транзакцій потрібно підтверджувати введенням пін-коду.

Переваги та недоліки апаратних гаманців

Плюси апаратного криптогаманця:

  • Висока ступінь надійності за рахунок майже постійного перебування в режимі оффлайн.
  • Холодні гаманці взламати набагато складніше.
  • На них можна зберігати велику кількість інформації.
  • Апаратний гаманець підходить для довгострокового зберігання віртуальних активів.

Мінуси:

  • Обмеження функціональних можливостей.
  • Для створення такого гаманця потрібно купити потрібний пристрій, ціна якого залежить від інтерфейсу та рівня захисту.

Топ апаратних криптогаманців

  1. SafePal S1 – повністю автономний бездротовий гаманець, де можна безпечно зберігати криптовалюту. Розроблений провідною біржею Binance.
  2. Trezor One – зручна модель з підтримкою різних видів цифрових грошей.
  3. Trezor Model T – простий у використанні носій із сенсорним дисплеєм та вдосконаленим програмним забезпеченням.
  4. Ledger Nano S – гаманець, що поєднує власну операційну систему та апаратний елемент. Вважається найкращим гаманцем для криптовалюти у плані безпеки даних.
  5. Keepkey – автономний гаманець, призначений для "холодного" зберігання, з підтримкою більш ніж п'ятдесяти видів криптовалюти.

Обираючи, де зберігати криптовалюту, яку модель обладнання краще обрати, звертайте увагу на такі фактори: ціна пристрою, наявність додаткового захисту, зручність використання, різноманітність функціоналу.

Який гаманець для криптовалюти обрати

Коли стоїть вибір між апаратним і програмним криптогаманцем, враховуються всі переваги та недоліки варіантів зберігання, а також ряд інших критеріїв:

  1. Оптимальний баланс безпеки, зручності користування криптогаманцем і вартістю його створення.
  2. Надійний захист заощаджень.
  3. Власні смаки та потреби.
  4. Ціль використання – короткочасне або тривале зберігання.
  5. Вид криптовалюти.
  6. Чи будуть труднощі з відновленням криптогаманця з виведенням на картку.
  7. Можливість контролювати кошти.
  8. Швидкий і легкий доступ до цифрових активів.

Висновок

Вкладення в крипту – це усвідомлений крок для довгострокових інвестицій у освіту та безпеку. До такого висновку приходить все більше людей, купуючи на біржах криптовалюту і зберігаючи її в гаманцях. Криптогаманець містить закриті та відкриті ключі, використовується для збереження активів, для інвестицій, управління запасами віртуальних засобів. Тому важливо зробити правильний вибір ключового інструмента, від якого залежить збереження блокчейн-активів. Спостерігається тенденція стрімкого збільшення кількості користувачів електронних гаманців для криптовалюти. Це свідчить про те, що люди довіряють свої заощадження криптогаманцям. Розвивається індустрія цифрових технологій, завдяки чому операції з криптовалютою через гаманець стають менш уразливими.