Що таке дивіденди і як вони працюють

Однією з популярних стратегій збереження та збільшення капіталу є інвестування в акції, що приносить високі дивіденди. Такі інвестиції обіцяють акціонерам стабільно хорошу прибутковість. Учасники фондового ринку, що починають, зацікавлені в ефективності вкладень, напевно чули про дивіденди з акцій, але можуть не знати, як вони працюють і виплачуються, їх розмір і періодичність. Деякі показники дивідендів схильні до змін під впливом зовнішніх та внутрішніх факторів. До того ж, не всі компанії виплачують дивіденди своїм акціонерам. Є й інші нюанси, про які корисно знати, щоб мати очікуваний зиск зі своїх вкладень. Тому ми докладно розберемо, що таке дивіденди та їхні види, як і коли вони нараховуються, розраховуються і виплачуються, хто має на них право. Розглянемо також причини, чому дивіденди можуть виплачуватись взагалі.. 

Що таке дивіденди?

Людина, яка купила акції компанії, зареєстрованої на фінансовій біржі, робить це заради прибутку, який може отримати одним із способів:

  • Дочекатися підвищення вартості активів на ринку та продати їх.
  • Різниця між початковою, витраченою сумою та курсом акцій на момент продажу, і буде прибутком.

Довгострокова інвестиція, яка полягає у виплаті дивідендів. 

Дивідендом називають частку прибутку компанії, розподіленого між акціонерами відповідно до відсоткового співвідношення вкладень кожного. Компанія, акції якого купив інвестор, має прибуток від своєї господарської діяльності. З нього вони виплачують податки, відраховують інші види платежів, й у результаті залишається чистий прибуток. Її частина розподіляється між власниками акцій. Кожен акціонер отримує свій дохід, коли сплачують дивіденди з акцій. Розмір доходу залежить кількості акцій, власником яких є інвестор. І чим більше він тримає цінних паперів, тим вищий його дивідендний прибуток. 

Емітент використовує дивіденди як спосіб залучення нових інвесторів і засіб винагороди тих, хто вже вклався, обравши цю компанію. Для компанії випуск акцій необхідний розвитку бізнесу та залучення капіталу. Інвестор, купуючи цінні компанії, отримує право голосу в її управлінні та дивіденди з акцій. Потрібно врахувати, що виплата частини прибутку не є обов'язковим процесом. Компанія може припинити їх нараховувати, але тільки в тому випадку, якщо інвестор не є власником привілейованих акцій. 

Як нараховуються дивіденди з акцій?

Не всі компанії виплачують дивіденди. Якщо бізнес-проект перебуває на початковому етапі, емітент, отриманий від акціонерів капітал, вкладає у розвиток, як і вільні кошти. А вже великі підприємства, зрілі організації готові ділитися прибутком з власниками акцій. Нарахування відбувається шляхом розподілу часток власників акцій, пропорційно до вкладу кожного. Чим більшу кількість активів компанії вдалося інвестувати, тим більша частина дивідендного доходу. Наприклад, процес, як розраховуються дивіденди з акцій інвестору, який володіє 7% акцій компанії, здійснюється таким чином: від тієї частини прибутку, яка призначена для виплат усім акціонерам, йому належить сім відсотків. В якому порядку і коли робити виплати, вирішується на загальних зборах. На ньому може бути переглянута необхідність нарахувань дивідендів, і прийнято рішення загальний бюджет направити на розвиток компанії або інші цілі. Інвестори можуть ознайомитися з інформацією про порядок розрахунку та строки виплат на офіційному сайті компанії. 

Як виплачуються дивіденди з акцій?

Розподіл коштів у кожного підприємства відбувається з певною періодичністю. Це може кожні півроку і раз на квартал. Порядок виплат визначається зборах власників цінних паперів. Після того, як розмір дивідендів буде затверджено, протягом конкретного періоду гроші від прибутку надійдуть на рахунки акціонерів. 

Хто може отримувати дивіденди?

Отримання дивідендів залежить від того, як довго інвестор володіє акціями. Головне, це встигнути купити цінні папери хоч би за 3 дні до закриття реєстру. Якщо інвестор придбав акції після затвердження списку власників, він не зможе претендувати на найближчі виплати дивідендів. Щоб зробити своєчасну інвестицію, необхідно враховувати режим роботи біржі, і терміни реєстрації у ньому. 

Чому дивіденди можуть не виплачуватись?

Власники звичайних акцій повинні знати, що виплати за дивідендами не є абсолютним правилом. Тому не завжди акціонери можуть на них розраховувати. Наприклад, за таких обставин:

  • Збитковість чи банкрутство підприємства. 
  • Виплати за кредитними зобов'язаннями перевищують допустимі значення, тобто більшість доходу йде рахунок погашення боргу. 
  • Компанія викупила випущені нею акції. 
  • ННа збори ухвалили весь дохід направити на розвиток бізнесу або на важливі для компанії проекти. 
  • Дивіденди з акцій можуть не виплачувати через інфляцію. 
  • Спостерігається нестача коштів.

Рекомендуємо перед тим, як інвестувати в цінні папери з метою отримання дивідендного прибутку, ознайомитися з історією виплат. Варто вивчити фінансові показники емітента, економічну ситуацію в тій країні, де територіально розміщена компанія, що цікавить. І все одно потрібно бути готовим до того, що можливо, виплати дивідендів не буде. Оптимальним варіантом є звернення до досвідченого експерта, який допоможе дізнатися, як нараховуються та розраховуються дивіденди з акцій, у які цінні папери краще вкластися .nbsp;

Види дивідендів

Емітент вирішує, чи варто винагороджувати акціонерів, віддаючи відсоток від прибутку, та визначає спосіб виплати. Питання розглядається на загальних зборах і виноситься на голосування. Залежно від політики компанії, дивіденди бувають таких видів:

  • Виплата грошима. Цей варіант практикується компаніями найчастіше.
  • Акціонери отримують не гроші від прибутку, а додаткові цінні папери, збільшуючи таким чином їхній пакет.
  • Додаткові виплати, якщо підприємство отримало великий прибуток. 

Класифікуються дивіденди за такими критеріями як обсяг, періодичність виплат, тип акцій (привілейовані чи прості).