Обзор найбільших світових фондових індексів (S&P 500, Dow Jones, NASDAQ та інші)

  • ЕкоФін
  • 23 червня 2024
  • Фондовий ринок
  • 58

Вартість цінних паперів на фондовому ринку постійно змінюється. При коливанні курсу формується фоновий індекс, який є показником вартості групи активів. За тим, як змінюється індекс за певний період, можна робити висновки про напрямок руху фондового ринку. Індекс демонструє поведінку галузі або сегмента ринку, сектора економіки або групи активів. Вперше біржовий індекс був опублікований ще в кінці 19 століття, створений для контролю розвитку фондового ринку США. На сьогодні у світі налічується величезна кількість фондових індексів. Про найвідоміші з них, на які частіше за все орієнтуються економісти, учасники фондового ринку та засоби масової інформації, ми поговоримо в цій статті. 

Для чого потрібен фондовий індекс?

Індекс служить індикатором стану економіки, показником успішності певної компанії. Для інвесторів він стає підказкою вигідного вкладення грошових коштів. Кожен індекс використовує для розрахунку свій метод. Базовим значенням будь-якого біржового індексу є конкретне число. Якщо показник перевищує це число або, навпаки, падає, можна судити про те, наскільки успішні справи ринку. 

Учасники біржі аналізують поведінку індексу, і таким чином отримують інформацію про вплив якихось подій на коливання. Наприклад, якщо поточна біржова ціна на газ зростає, то вартість акцій підприємств, які відносяться до галузі газової промисловості, переважно також буде зростати. При цьому не всі газодобувні компанії зростають, деякі залишаються на місці або навіть падають. І динаміка фондового індексу відображає тенденцію на ринку, що можна правильно оцінити учасникам торгівлі, не розглядаючи кожну організацію окремо. 

Біржовий індекс приносить значну користь суб’єктам ринку, дозволяючи уникнути великих втрат. По ньому вимірюється ефективність фондів, у яких представлені акції компаній певного індексу. Інвестори, на основі аналізу індексів, розподіляють вкладені активи за такою схемою, яка приноситиме прибуток. 

Як класифікуються фондові індекси?

Індексів багато, і кожен з них виконує конкретну функцію. Їх розділяють за такими ознаками, як принцип використання, спосіб розрахунку, укладачі та відображення. 

Як використовуються індикатори

Застосування біржових індексів допомагає вирішити не одне завдання.

  • Укладення угоди, щоб захистити активи від ризику втрати. 
  • Отримання інформації про стан ринку.
  • Відомості про співвідношення покупців і продавців на ринку.
  • Вплив економічних, політичних, фінансових умов у певному регіоні на динаміку зростання інвестицій. 
  • Оцінка ринкової ситуації та її передбачуваний розвиток у подальшому. 

Розрахункові методи

Кожна методика має свої плюси і мінуси. Взяти хоча б найперший метод розрахунку, який використовувався раніше найстарішим індексом Доу Джонс. За показник бралося середнє арифметичне число від суми цін акцій. Метод виявився не таким ефективним, через ймовірність випуску різної кількості цінних паперів одним емітентом. Тому частіше використовується середнє масштабоване, дільник якого змінюється залежно від дій з акціями. 

Хто складає індекси

Розрахунок індикатора виконують спеціальні агентства або біржові майданчики. Складанням можуть займатися і брокери для отримання гібридних інвестиційних продуктів і відстеження зв’язку між двома активами. 

Що показують індекси

Кожен майданчик має свій напрямок. Вона може спеціалізуватися на акціях у галузі високих технологій, газопостачання, будівництва, обробної промисловості тощо. Індекси відображають перспективність вкладення в акції компаній різних галузей. 

Світові фондові індекси

Основними індикаторами ринку є кілька найбільших фондових індексів, які відстежують інвестори, щоб мати актуальну інформацію про стан економіки.  

S&P 500

Складається з п’ятисот і більше акцій публічних компаній США з найбільшим фінансовим показником ринкової капіталізації. Тримачем кошика є американська компанія Standard & Poor’s, яка досліджує та аналізує фінансові ринки. Компанія також входить до списку найбільш впливових організацій, що формують кредитні рейтинги. З результатами аналітичного огляду, прогнозами від Standard & Poor’s, можна ознайомитися зі спеціальних друкованих або інтернет видань. Фондовий індекс почала публікувати з 1957 року. Зважування фондового індексу відбувається у формі вільної капіталізації. 

Dow Jones

Ще в 1884 році редактор однієї з американських газет і власник міжнародного агентства фінансової інформації створили фондовий індекс, що отримав назву Dow Jones. Його створили, щоб відстежувати, як розвивається промислова галузь і яке вона має значення на американському фондовому ринку. Первісно до списку індексу входили 11 компаній. Зараз Dow Jones володіє акціями тридцяти компаній. У структурі відбуваються зміни, коли одні компанії замінюють інші. Розрахунок заснований на діленні на коефіцієнт суми вартості цінних паперів, що входять на момент обчислення у фондовий індекс. 

NASDAQ

Американський індикатор, який включає в себе понад дві з половиною тисячі компаній. Торгівля акціями всіх підприємств здійснюється на біржі NASDAQ, яка спеціалізується на угодах з цінними паперами, що належать високотехнологічним компаніям. Службу котирувань було засновано в 1971 році. Значення індексу розраховується за формою ринкової капіталізації компаній, що входять до його складу.