Фондовий ринок: Основні аспекти, навіщо потрібен та як він працює

  • ЕкоФін
  • 13 червня 2024
  • Фондовий ринок
  • 80

Поява у людини вільних коштів може супроводжуватися цілком розумним питанням: як грамотно розпорядитися капіталом, щоб він не лежав безцільно, а працював і приносив дохід. За нинішньої нестабільної обстановки гроші будуть поступово знецінюватися, і набагато розумніше та далекоглядніше їх кудись вкласти. На жаль, не всі звичні способи захисту фінансів від інфляції залишаються ефективними. Існує ризик втратити гроші, якщо покласти їх, наприклад, на депозит. Зниження процентних ставок та хитке становище банківських структур роблять такий метод інвестицій недоцільним. Тому все частіше люди починають цікавитися, що таке фондовий ринок і як він працює, щоб зберегти та збільшити капітал. Перед тим як робити інвестиції, потрібно покращити свою фінансову грамотність та розібратися з термінологією.

Фондовий ринок - це платформа, де торгують різними активами: цінними паперами, векселями, паями, облігаціями, акціями. Це світового масштабу фінансовий інструмент, який представляє собою сукупність бірж і торгових майданчиків. Його функція полягає у регулюванні обігу активів шляхом їх обміну, продажу, купівлі. Для учасників біржі це можливість заробляти гроші на фондових активах.

Як працює фондовий ринок?

Інтерес до фондового ринку підвищує сам факт його доступності. Володіючи невеликим капіталом, можна брати участь у торговому процесі або, докладаючи мінімальних зусиль, отримувати пасивний дохід. Багато бізнесменів, починаючи бізнес-проекти, випускають акції, які купують інвестори, розраховуючи на дивіденди. Бізнесмен стає власником потужного фінансового ресурсу, необхідного для розвитку компанії, а інвестор – можливістю примножити свій капітал, беручи участь у прибутку компанії. Інвестиції в фондовий ринок – це чесний обмін між сторонами, кожна з яких отримує свою вигоду. Компанії розширюють бізнес і виходять на вищий рівень, а інвестори, які вклалися в акції, отримують дивіденди, пропорційно до частки цінних паперів, і беруть участь в управлінні компанією.

Що продаєтся на фондовому ринку

Учасниками ринку цінних активів є покупці та продавці. Це можуть бути як юридичні, так і фізичні особи. Торгівля відбувається через офіційні брокерські біржі або позабіржові ринки. Укладати угоди на фондовому ринку може велика кількість суб’єктів, що забезпечує його прозорість, безпеку фінансових операцій, справедливу вартість та можливість швидкої реалізації активів. На ньому можна розміщувати, купувати та продавати такі види активів.

  • Акції, які дають право власності на частку прибутку в компанії. Суб’єкт, що інвестував в акції, стає акціонером, тобто власником частини компанії. Можна продавати і купувати акції певних країн або галузей, вкладатися в активи публічних компаній.
  • Біржові фонди, які підходять для будь-яких видів інвестицій у фондовий ринок. Це поширений інвестиційний продукт, що представляє собою кошик цінних паперів. Він відрізняється різноманітністю, що відкриває широкі можливості для інвестицій.
  • Облігації, які призначені переважно для фінансування проєктів. Вони представляють собою кредит, який покупець надає продавцю на обумовлений термін, а натомість отримує процентні виплати.
  • Похідні фінансові інструменти, що означають контракт між суб'єктами, ціна якого залежить від коливань вартості основного активу. Якщо йдеться про те, що продається на фондовому ринку і належить до основних активів, то це цінна сировина, криптовалюта, акції, валюти, облігації.

Ключові види фондових ринків

Фондовий ринок, який об'єднує економічні відносини, складається з трьох основних секцій.

Первинний фондовий ринок використовується молодими компаніями, які випускають і пропонують до продажу акції для широкого доступу. Тут можна вкластися в інноваційний комерційний проєкт, що і роблять банківські установи та фонди, проаналізувавши перспективність ідеї. У стартапи переважно вкладаються інвестиційні фонди, які очікують високий прибуток, але й обізнані про високий ступінь ризику.

Вторинний фондовий ринок – це місце, де між собою взаємодіють і укладають угоди інвестори та спеціалісти, які займаються торгівлею активами. Вони купують і продають цінні папери, які вже були випущені, а їхня вартість визначається поточним курсом. Угоди здійснюються без участі компаній, що випустили акції. Стандартний процес відбувається так: цінні папери виставляються на продаж на первинному ринку, їх купують і починають торгувати на вторинному ринку.

Фондовий ринок поза біржею, в якому торгівля відбувається напряму між покупцем і продавцем. Для угод використовується спеціальна інтернет-платформа, а для обговорення її деталей – електронна пошта або мобільний телефон. Торгівля акціями поза біржею супроводжується певними ризиками, оскільки відсутня така формальність, як добре організованість і регулювання процесів.

 

Навіщо потрібен фондовий ринок?

Фондовий ринок необхідний для того, щоб покупці та продавці могли укладати безпечні угоди. З його допомогою виконується ряд завдань.

  • Комерційні проєкти можуть успішно розвиватися та реалізовувати нові ідеї завдяки залученню інвестиційних коштів.
  • Інвестори, купивши цінні папери, отримують свою частку прибутку компанії, яка розподіляє кошти між акціонерами.
  • Можливість брати участь у короткострокових операціях з купівлі-продажу активів для отримання прибутку на коливаннях ціни.
  • Розміщення цінних паперів з метою залучення додаткового капіталу.

    Основна місія фондового ринку – забезпечити торгівлю за правилами. Навіщо потрібен фондовий ринок? Щоб встановити правові відносини між учасниками, контролювати вартість активів, виконання угод, і забезпечити захист будь-яких операцій, включаючи транзакції.