Збереження капіталу в умовах інфляції: Стратегії та інструменти для захисту заощаджень від знецінення в умовах зростаючої інфляції

Збереження капіталу в умовах інфляції

Пандемія та повномасштабне вторгнення призвели до кризової ситуації, яка завдає шкоди економіці. Ми бачимо, як останнім часом зросли ціни на багато товарів і видів послуг. Їхнє зростання ніяк не пов'язане з поліпшенням якості продукції. Водночас спостерігається величезна кількість втрати робочих місць - закриваються підприємства, які ще кілька років тому приносили дохід державі. Вартість життя стає вищою, а рівень заробітної плати залишається на тому ж рівні. При підвищенні цін на товар купівельна вартість грошей падає, що призводить до зростаючої інфляції. Складно передбачити цінність грошей у майбутньому і коли припиниться швидкий темп інфляції, що залежить від багатьох факторів.

 

Вплив зростання інфляції

 

Інфляцією називають підвищення цін на товари при знеціненні грошових коштів. Інфляція - неоднозначне явище, що залежить від її рівня. За високого рівня, населення намагається якнайшвидше позбутися грошей, встигнувши зробити це до моменту їх повного знецінення. Люди купують валюту і товари іноземного виробництва, що знову-таки згубно позначається на розвитку держави. На тлі зростаючих цін, падіння попиту і пропозицій на ринкові товари, знижується рівень життя, бідніє населення. Громадяни, які мали фіксований дохід, втрачають його. Водночас є позитивні сторони для економіки, якщо інфляція перебуває на низькому рівні і тільки починає зростати. Це вдалий момент для економіки, оскільки багато людей вкладає зростаючу грошову масу у вдалі інвестиції.

 

Що робити з грошима при інфляції?

 

Багато хто задається питанням, як в умовах економічної кризи вберегти заощадження і що робити з грошима, які продовжують знецінюватися. І тут потрібно утриматися від бездумних витрат, які, можливо, і дадуть змогу протриматися перший час, але позбавлять можливості отримувати прибуток. Набагато вигідніше вкласти гроші в те, чия вартість підвищуватиметься при зростанні інфляції. Так можна захистити гроші від інфляції і забезпечити собі дохід.

 

Як зберегти грошові заощадження під час інфляції?

Збереження капіталу в умовах інфляції

На інфляції можна не тільки втратити, а й заробити, якщо вміти грамотно розпоряджатися грошима, роблячи перспективні інвестиції. Розглянемо основні фінансові інструменти, які доступні громадянам.

  • Зберігати заощадження у валюті.
  • Покласти гроші на депозит у банку або купити облігації.
  • Придбати нерухомість.
  • Купити цінні товари.
  • Вкластися в акції.
  • Інвестувати в криптовалюту.

 

Валюта

 

Це один із найпростіших способів якщо не примножити, то хоча б захистити капітал. Від слабкої національної валюти позбавляються, купивши на неї іноземні гроші. Заощадження найкраще переводити у валюту тих країн, де економіка перебуває в стабільно високому стані, а інфляція відсутня. Оптимальною і доступною валютою є долари і євро. Фінансова подушка завжди буде під рукою, що дасть змогу за необхідності витрачати капітал на свої потреби. Використовувати можна будь-який з варіантів купівлі валюти.

  • Відкрити рахунок в іноземній валюті. Заощадження кладуть на валютний депозит, на певний термін, що дає змогу утриматися від спокуси витратити частину коштів. Головне вибрати банк, де ставка за депозитами буде найвищою.
  • Купити валюту в обміннику. Жодних складнощів під час купівлі в обміні валют немає. Громадян приваблює той факт, що процедура зрозуміла і проста. Але її мінус у тому, що обмінні пункти беруть комісію від продажів, і пропонують курси, які відрізняються від ринкових.
  • Придбати іноземну валюту на біржі. Для цього потрібно вибрати брокера, щоб через нього провести обмін. Це вигідніше ніж купувати в обміннику або банку. Але такий спосіб вкладення у валюту супроводжується низкою складнощів. По-перше, потрібно розібратися в алгоритмі дій і роботі програми. По-друге, подбати про безпеку даних, встановивши антивірусний захист і створивши надійний пароль. І по-третє, укласти договір із брокером і відкрити рахунок.
  • Купити в банку, обравши найвигідніший курс, який контролюється державою. Для обмінних процесів у фінансових установах забезпечується максимальна безпека. Але інформація у фінустановах змінюється швидко, і самостійно відстежити її складно. Зручніше використовувати спеціальний сервіс, де можна вибирати банки за їхніми актуальними пропозиціями.

 

Облігації та депозити

 

Експерти не радять вкладати гроші в період їх знецінення, якщо темпи інфляції високі. В іншому разі доходи від таких вкладень не зможуть покрити інфляцію. Вкладнику загрожує втрата заощаджень, якщо емітент збанкрутує. Вибір такого фінансового інструменту роблять за помірної інфляції та як диверсифікацію інвестиційного портфеля.

 

Нерухомість

 

Ціни на нерухомість зростають, тому вкладення в неї допоможе зберегти гроші і принесе прибуток. Купувати вигідніше нерухомість у новобудовах, коли вона тільки перебуває на стадії будівництва. Площа в перспективних житлових будинках, які тільки будуються, коштує набагато нижче від квартир, уже готових до заселення. Головне, вивчити інформацію про об'єкт будівництва і вибирати компанію-забудовника з надійною репутацією. Власники нерухомої власності отримують дохід, здаючи її в оренду або продавши, коли вартість буде високою.

 

Матеріальні активи

 

Активами, які існують фізично, стають дорогоцінні метали. Це вироби, монети або злитки із золота - металу, який завжди вважався твердою валютою. Витративши заощадження на золото, можна точно врятувати їх від знецінення грошей. Операції із золотом проводять банківські організації, при цьому у вкладника є вибір варіантів інвестицій.

  • Купити золото в його фізичному вигляді.
  • Відкривши спеціальний депозит для розміщення на ньому безготівкового цінного металу.

 

Акції

Акції та криптовалюта в умовах інфляції

Акції як захисний фінансовий інструмент, ще й приносять дивіденди. Вкладатися можна в акції компаній будь-яких напрямків. При цьому виграють компанії з сектору споживчих товарів. Також варто приділити увагу компаніям, які спеціалізуються на сировинному виробництві. Сировина, це товар, який дорожчає в період зростання інфляції насамперед. Вигідно купувати на біржах, за допомогою брокерського додатку, акції виробників такої продукції: видобуток золота чи руди, нафта, бавовна, газ, нафта, товари агропромислових комплексів.

 

Криптовалюта

 

Необов'язково займатися видобутком криптовалюти, щоб на ній заробляти. Можна вкласти власні кошти, щоб придбати цифрові активи. Такий спосіб збереження капіталу підходить і досвідченим, і інвесторам-початківцям. Для крипторинку характерна висока волатильність, що дає змогу отримувати прибуток на операціях із віртуальною валютою. За рік зростання такого популярного виду крипти, як біткоїн піднявся на кілька сотень відсотків, а різниця в його ціні склала понад 20 тисяч доларів. Навчитися грамотно інвестувати нескладно, якщо вивчати фінансові показники цифрових активів, стежити за новинами крипторинку.