Історія найбільших фінансових криз та їх наслідки

Світова історія налічує кілька десятків криз. Кожна економічна криза призводить до численних негативних наслідків: бідність, безробіття, зменшення виробництва продукції, банкрутство банківських установ, великих підприємств та інше. Кризи можуть виникати з різних причин: погане фінансово-економічне правління, війни, епідемії, перенасиченість ринків пропозиціями та інше. 

У кожної кризи є свої особливості та наслідки. Ми не розглядатимемо в нашій статті кожну світову економічну кризу, а приділимо увагу найбільш значущим з них, які сталися за останнє століття. 

1929 – 1939: Велика депресія

30-ті роки 20 століття вважаються часом Великої депресії. Все почалося через те, що фондові ринки у США втратили зв'язок із реальністю. Звичайні жителі Америки та величезні корпорації почали інвестувати кошти в акції, вважаючи, що вони зможуть швидко розбагатіти. Бульбашка фондового ринку швидко зростала. Початком кризи стало стрімке падіння курсу акцій на Нью-Йоркській фондовій біржі. У жовтні 1929 року продали понад 6000 акцій за падаючими цінами. Це призвело до паніки. Курси акцій поступово падали і дедалі більше власників цінних паперів почали сплавляти свої активи.
 
 

Починаючи з вересня 1929 по літо 1932 року, загальна вартість акцій впала на 74 000 USD: спочатку вартість становила 90 000 USD і вона впала до 16 000 USD. Активи американської банківської системи також різко знизилися. Вкладникам захотілося вилучити їхні вклади. При цьому економічна криза також призвела до знецінення активів банків.

Найсильніше Велика депресія торкнулася жителів Німеччини, США, Канади, Франції та Великобританії. Вона вплинула на безліч сфер: промисловість, будівництво, сільськогосподарська продукція та інше. 

Подолати явища кризи вдалося лише на той час, як почалася Друга світова війна. Але все одно, Велика Депресія суттєво вплинула на економіку не лише США, а й усього світу.

2008 – 2013: Світова економічна криза

Перед тим як виникла Світова економічна криза у 2008 році, її попередником була криза високоризикових кредитів на нерухомість (проблема іпотек для позичальників з невеликим рівнем доходу та незадовільною кредитною історією). Все почалося з того, що у 2006 році різко впали продажі нерухомості. Після 2007 року проблема стала кризою іпотек. Через місяці він став повноцінною фінансовою кризою. великі банки збанкрутували, після національних урядів почали намагатися виправити ситуацію.

Американські банки почали стрімко заявляти про своє банкрутство, у тому числі і Lehman Brothers, який входив до лідерів у сфері інвестицій. На момент 2008 року криза виявила помітні негативні наслідки:

  • повсюдне зменшення виробництва;
  • падіння попиту;
  • зниження цін на сировину;
  • збільшення безробіття.

Щоб урятувати ситуацію, Г. Полсон, який на той час обіймав посаду міністра фінансів США, запропонував план щодо порятунку економічного сектору країни. Конгрес його ухвалив, після чого план затвердив президент. Реанімація економіки почалася з того, що створили Програму допомоги проблемним активам на суму 700 000 USD, щоб викуповувати токсичні банківські активи. Також у плані було передбачено податкові пільги, щоб підтримувати енергетичну систему, зокрема це стосується альтернативних джерел енергії.

План створювався як відповідь на стрімке банкрутство великих американських фінансових структур. Загалом його виконання дало можливість до 2010 року звести до мінімуму негативні наслідки Великої рецесії. Це сталося з самого початку в США, тоді як відновлення економіки в інших країнах тривало ще 3 роки. до 2013-го.

2019 – 2022: Коронавірус

Перепочинок від світових економічних криз був невеликий. На початку зими 2019 року людство постало перед новою глобальною проблемою. Саме на той час у Китаї виник спалах коронавірусу. Вже до кінця січня 2020 року ВООЗ оголосила це захворювання надзвичайною ситуацією у сфері громадської охорони здоров'я. У тому числі, цьому спалаху хвороби надали міжнародну важливість. Вже в березні було оголошено повноцінну пандемію COVID-19.

Хвороба дуже швидко розійшлася багатьма країнами. Вже в листопаді 2023-го кількість офіційно зареєстрованих випадків коронавірусу склала 771 000 випадків. Кількість смертей була вражаючою – 6000 випадків смертей. Тому пандемія стала однією з найбільш смертоносних в історії людства.

Швидке поширення захворювання призвело до того, що у багатьох країнах почали впроваджувати карантинні заходи. Хвороба навіть вплинула на фондовий ринок. на ньому стався обвал у лютому 2020 року. Карантин та обмеження авіаперельотів призвели до того, що почали падати акції цілої низки підприємств:

  • готельні холдинги;
  • авіакомпанії;
  • ритейлери та інші.

Крім того, карантин спричинив те, що Китай набагато менше почав закуповувати енергоносіїв. Вартість нафти Brent взимку 2020-го знизилася з 69 до 54 USD за 1 барель.

Карантинні заходи торкнулися багатьох сфер. У тому числі, це стосується спорту. Було скасовано національні змагання в Європі майже з усіх сучасних видів спорту. 

Покупницька активність також стрімко впала. Це призвело до того, що у торгових мереж теж виникли проблеми. Слідом почала зменшуватися ділова активність. На горизонті знову почала маячити рецесія. Інфляція продовжувала зростати.

Щоб подолати епідемію коронавірусу було введено суворі заходи, зокрема це торкнулося економічного сектора. Поліпшення ситуації відбулося лише на момент початку 2020 року. Але в цей час підступила наступна глобальна проблема. війна.

2022 - … : війна Росії проти України

Найстрашніша пандемія за останні 50 років ще не встигла до ладу закінчитися, як перед світом постала нова не менш серйозна проблема – війна Росії проти України. Це спричинило величезну хвилю біженців до країн ЄС. Для України наслідки виявилися (і продовжують збільшуватися) катастрофічними, але також війна торкнулася багатьох європейських країн.


На даний момент, коли війна ще не добігла кінця, вже помітні наслідки у світовій економіці. уповільнення зростання та прискорення інфляції.

Обидві сторони конфлікту є величезними виробниками сировинних товарів. Війна призвела до стрімкого зростання світових цін. Особливо це торкнулося газу та нафти. Ціна продовольства також збільшилась. Вартість пшениці досягла рекордного рівня.

Зростання цін на продовольство та енергоносії призводить до того, що інфляція продовжує зростати. Це негативно впливає на доходи населення у всьому світі, а також зменшує попит. Сусідам України довелося вирішувати проблеми з торгівлею, грошовими переказами та організацією постачання. Великий потік біженців до європейських країн призвів до проблеми перенаселення, складнощів на ринку працевлаштування та оренди нерухомості.

Тому, якщо війна триватиме ще кілька років, то може виникнути нова світова економічна криза, яка виявиться ще більш серйозною та згубною для всього людства.